draaimolen-slachtofferschap
|

Stap uit de draaimolen van slachtofferschap

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.0.47″ custom_padding=”0|0px|0|0px”][et_pb_row _builder_version=”3.0.47″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.106″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text _builder_version=”3.0.106″]

Wat doe je als jij in je naaste omgeving te maken hebt met iemand die in zijn slachtofferschap zit?

Dat lijkt op het oog heel erg lastig. Die ander zit juist in die slachtofferrol omdat het hem of haar iets oplevert. Namelijk niet te hoeven kijken naar zijn of haar eigen aandeel in een situatie. Maar vooral niet te hoeven voelen van emoties die er onder liggen. De angst voor de pijn, onmacht en verdriet en het erkennen van eigen onvermogen is zo groot dat, ze liever in de slachtofferrol gaan zitten en alle schuld bij de ander proberen te blijven neerleggen. En het maakt daarbij niet uit in welke onlogische kronkels ze zich dan moeten gaan liggen en werken. En het maakt dan ook niet uit welke middelen daarvoor nodig zijn en wat hen dan gaat kosten.

Alles is beter, dan het onder ogen zien van de dieperliggende emoties. En dat is nu juist zo zonde. Want die emoties zijn helemaal niet zo eng of negatief als wat diegene ervan maakt. Die emoties op zich maken jou helemaal niet minder waard of maken jou niet tot een mislukkeling. Ze zijn boodschappers. Ze vertellen jou een verhaal over jezelf. Ze maken jou duidelijk dat iets in de situatie is zoals het niet hoort te zijn. Ze vertellen jou dat er beperkende gedachten zijn waardoor jij je niet gedraagt zoals jij eigenlijk in wezen bent. En ze willen jou bewust maken van de verlangens die jij eigenlijk hebt. Het zijn dus aanwijzingen om zelf te gaan bepalen wat beter bij jou zou kunnen passen zodat jij meer op een lijn kan komen met wie je in wezen bent en kan zijn.

Die diepere emoties zijn dus eigenlijk de mooiste geschenken die jij jezelf kan geven. Door ze toe laten en te onderzoeken, geef jij je zelf de kans om (weer) meer in lijn te komen met wie jij eigenlijk kan zijn. Het zijn dus enorme kansen om te groeien en jezelf verder te ontwikkelen.

En toch blijven mensen liever hangen in angst omdat ze bang zijn voor hun eigen oordelen over hen zelf. En juist daardoor bevestigen ze alleen maar wat ze van zichzelf denken. Door hun blijvende, constante aandacht en focus op manier waarop zij de situatie zien, blijven ze hun eigen slachtofferschap in stand houden en blijven er situaties komen die dat bevestigen. Totdat zij eindelijk gaan inzien dat het alleen maar de keuze is om te gaan geloven dat jij niet je emotie bent, maar dat een emotie alleen maar een boodschapper is en zij tot actie overgaan.

En tot die tijd, kan je als omgeving alleen besluiten om niet meer mee te gaan in die draaimolen van slachtofferschap. Als jij ervoor kiest om uit die molen te stappen en er niet meer op in te gaan, dan geef je niet alleen jouzelf meer rust en liefde, maar je helpt er uiteindelijk de ander er het meeste mee.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.0.106″ custom_padding=”0|0px|0|0px”][et_pb_row _builder_version=”3.0.106″][et_pb_column type=”1_3″ _builder_version=”3.0.106″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_image src=”https://www.walkingmyrevolution.com/wp-content/uploads/2018/03/railroad-trail-3057254_1920.jpg” _builder_version=”3.0.106″][/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″ _builder_version=”3.0.106″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text _builder_version=”3.0.106″]En oké, die ander kan de slachtofferrol uitspelen en jou bij (meer) mensen in een onjuist daglicht plaatsen. En dat is logisch. Er zullen mensen zich aangetrokken voelen door dat slachtofferschap omdat zij ook zich graag verschuilen in die rol. En die willen elkaar graag natuurlijk helpen versterken in elkaars opgenomen rol. Zij zullen niet gauw geneigd zijn om met meer afstand te gaan kijken naar de situatie om die objectiever en daardoor juister te gaan beoordelen. Als dat zouden gaan doen, dan zou dat namelijk inhouden dat ze ook objectiever zouden moeten gaan kijken naar zichzelf.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.0.106″ custom_padding=”0|0px|2px|0px”][et_pb_row _builder_version=”3.0.106″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.106″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text _builder_version=”3.0.106″]Het onjuiste beeld wordt dus aan de ene kant versterkt en daardoor misschien ook een onjuist beeld over jou als jij in dat slachtofferverhaal een rol speelt. En doordat jij een genuanceerder beeld hebt van het verhaal, voelt dat misschien als onjuist en onterecht. Maar ook dat zijn emoties die je kan benutten als boodschappers. Deze emoties geven jou de kans je eigen keuze te maken over wat jij wil aantrekken.

Je kan er ook voor kiezen om energie te gaan stoppen in het proberen te corrigeren van het beeld dat die volgers van de ander hebben. Maar wat trek jij daar dan mee aan? Is dat dan niet ook energie die jou weghaalt van wie jij in wezen bent? Hoe belangrijk is het nu eigenlijk dat die meelopers in het verhaal van degene in het slachtofferverhaal een “juist” beeld hebben van jou? Zijn dat eigenlijk wel mensen die hetzelfde willen bereiken als jij? Zijn dat reacties die bij jou passen? Is dit het soort gedrag en gevoel waar jij je mee wil verbinden en daardoor voor jou zelf wil aantrekken?
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.0.106″ custom_padding=”0|0px|0|0px”][et_pb_row _builder_version=”3.0.106″][et_pb_column type=”1_3″ _builder_version=”3.0.106″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_image src=”https://www.walkingmyrevolution.com/wp-content/uploads/2018/05/andere-kijk.jpg” _builder_version=”3.0.106″][/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″ _builder_version=”3.0.106″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text _builder_version=”3.0.106″]Als jij een andere kijk hebt op de situatie, ga dan staan voor datgene wat voor jou goed voelt. En vertrouw erop, dat er ook andere mensen zijn die net als jij door die slachtofferrol heen prikken en beseffen dat het waarschijnlijk toch anders in elkaar zit dan diegene doet voorkomen. Want ook jij trekt mensen aan met jouw houding. Mensen die passen met hoe jij de situatie ziet en die jou gaan helpen in het bereiken van wat jij wil aantrekken voor jouzelf en de ander.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.0.106″ custom_padding=”0|0px|0|0px”][et_pb_row _builder_version=”3.0.106″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.106″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text _builder_version=”3.0.106″]Je zult dan merken, dat je steeds meer afstand gaat nemen van die rol die ander op zich heeft genomen. En dat jij stapje voor stapje steeds meer afstand gaat nemen tot die ander. Niet omdat jij dat wil, maar omdat jij gaat zien dat het nodig is voor die ander om verder te komen. En omdat het nodig is om voor jouzelf te bereiken wat jij nodig hebt om verder te komen.

En als diegene niet inziet dat hij of zij in een rol blijft hangen waar hij of zij uit kan komen door anders naar de situatie te kijken, dan komt er zelfs een dag dat jij je realiseert, dat je helemaal uit die draaimolen van slachtofferschap wil stappen. Je trekt jezelf dan helemaal terug omdat je hebt ervaren dat het geen zin heeft om te vechten tegen de stroom in van wat die ander voor zichzelf wil bereiken.

Het kost jou alleen maar onnodig veel tijd, energie en verdriet om vervolgens toch keer op keer met een rot gevoel achter te blijven. Niet omdat jij er niet op dat moment iets mee voor elkaar hebt gekregen. Maar omdat jij ergens diep van binnen weet, dat jij tegen de stroom in iets hebt kunnen forceren wat uiteindelijk niet het resultaat oplevert wat jij voor ogen had. Doordat dit is ontstaan door wat jij voor die ander wilde bereiken en niet door wat diegene voor zichzelf aan het neerzetten is.

En dat is zo frustrerend en teleurstellend, dat je uiteindelijk gaat inzien dat jij beter je energie en aandacht kan gaan inzetten op wat je wel kunt realiseren en wat voor jou goed voelt en de ander voorlopig maar helemaal loslaat. Niet omdat je niet meer om diegene geeft, maar omdat jij inziet dat jij nu niet degene bent die aansluit bij wat nu bij diegene past.

Geef de ander de tijd om zijn of haar eigen weg te gaan. En bepaal opnieuw voor jouzelf wat jij nu eigenlijk wil. Is dit eigenlijk nog wel iemand die binnen jouw leven past of laat je hem of haar helemaal los? Of laat je een opening voor die ander en kies jij voor nu voor jouzelf een manier die alleen afhankelijk is van jouw aantrekkingskracht om op een dag toch iets te bereiken van wat jij voor ogen hebt.

Wat je ook kiest, zorg dat goed blijft voelen en dat de keuze die je maakt in lijn is met wat echt bij jou past.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.0.106″ custom_padding=”5px|0px|54px|0px”][et_pb_row _builder_version=”3.0.106″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.106″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text _builder_version=”3.0.106″]

Aanvullende tips bij deze blog

Wil jij graag werken aan jouw aandeel hierin en aan jouw emoties en beperkende overtuigingen en blokkades? Maak dan gebruik van de verbluffende eenvoud en kracht van de healingen van Marleen te Vaanholt en doe daar regelmatig aan mee.

Jij geeft jezelf daardoor de kans om blokkades, belemmerende patronen en incorrecte percepties op de meest diepgaande niveau’s aan te pakken en te transformeren. Met minimale inzet van jouw kant zal je dan zien, dat jij toch grote sprongen gaat maken in jouw groei en persoonlijke ontwikkeling en jouw houding en kijk op situaties.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord